Основните лечебни съставки в листа от маслина са
секоиридоиди (олеуропеин и деривати), хидрокситирозол, полифеноли
(вербаскозид, апигенин – 7 – глюкозид и лутеолин – 7 – глюкозид),
тритерпени, в това число олеинова киселина и флавоноиди (рутин и
диосмин). Описаните вещества поддържат устойчивостта на плодовете и
листата към увреждания от различни насекоми и патогени. Основната
съставка в листа от маслина е олеуропеин, който е изолиран за пръв път
през 1908 година. На него се приписват полезните ефекти на листа от маслина. Концентрацията му в тях е значително по-висока, в сравнение с другите части на дървото.
"Олеуропеин е най-мощният убиец на коварния рак.
В продължение на няколко десетилетия, след редица проведени изследвания, лабораторните работници доказаха, че именно олеуропеинът е това съединение в тях, което предизвиква вълшебното им лечебно свойство. Именно тези свойства спомагат за навременното стопиране на развитието на ракови клетки в организма ни- учените доказаха, че екстракта от листата на маслините не лекува самото заболяване, а се бори с неговите патогени. Когато се възпре действието на някои патоген, се спира разпространяването на самото заболяване в организма и така тялото успява да възстанови силите на имунната си система и да пребори само болестта.
В продължение на няколко десетилетия, след редица проведени изследвания, лабораторните работници доказаха, че именно олеуропеинът е това съединение в тях, което предизвиква вълшебното им лечебно свойство. Именно тези свойства спомагат за навременното стопиране на развитието на ракови клетки в организма ни- учените доказаха, че екстракта от листата на маслините не лекува самото заболяване, а се бори с неговите патогени. Когато се възпре действието на някои патоген, се спира разпространяването на самото заболяване в организма и така тялото успява да възстанови силите на имунната си система и да пребори само болестта.
Освен това, след всички проведени изследвания, екстракта, който се
добива от маслинови листа е доказал лековитата си дейност и прилаган при
множество други заболявания. В момента се провеждат и експерименти,
възможно ли е той да променя развитието на инфекции от типа на ХИВ, и
може ли да се справи успешно и с тяхното излекуване.
Страничните ползи, които можете да извлечете от този екстракт са също
така и при намаляване на симптомите на хронична умора, предпазване от
следоперационни инфекции, ефикасно лечение при грипове и настинки, силно
антибактериално и противогъбично действие."
Фитохимикалът, известен под името олеуропеин, съдържащ се в
екстрактът от маслинови листа е доказал, че елиминира раковите тумори за
9 до 12 дни!
Не е за чудене, че при населението на Средиземноморието — понеже
хората там консумират 20 пъти повече зехтин от американците —
заболеваемостта от рак е наполовина по-малка, отколкото в САЩ. Както
листата на маслините, така и самите маслини имат активни полифенолни
свойства, но при обработката на маслините и зехтина много от тях се
изгубват.
Въпреки това, зехтинът съдържа достатъчно полифеноли, предоставящи
множество ползи за здравето. Но именно маслиновите листа са възхвалявани
за противотуморните, противомикробни и противовирусни им свойства.
Употребата на маслиновите листя датират още от преди 6000 години, като те се споменават дори в пасажи в библията като „дървото на живота”.
Употребата на маслиновите листя датират още от преди 6000 години, като те се споменават дори в пасажи в библията като „дървото на живота”.
Почти преди 2500 години, Хипократ – бащата на медицината – предписва
зехтинов концентрат, извличан от маслиновите листа за редица
здравословни проблеми като болки в мускулите, язви и чревни инфекции.
Изследванията през последните десетилетия доказват, че
олеуропеинът е съединението в маслиновите листа, което придава лечебните
им свойства.
Олеуропеинът е фитохимикал, съдържащ едни от най-мощните полифенолни
антиоксиданти, които съществуват на земята и се е доказал като силно
противораково съединение.
Той съдържа 12 различни антиоксиданти — включващи хидрокситирозола,
който има способността да усвоява радикалите от кислорода 10 пъти
по-висока от тази на зеления чай, и тирозола, който помага за
предпазването на клетките от увреждането, причинено от окисляване.